old media vs internet

....in varianta romaneasca. Deci:

...niste ziaristi de la un jurnal din provincie au nevoie de o poza pentru un articol. Si cum au aflat de aceasta minunata inventie ce se numeste internetul care le permite accesul la o alta chestie foarte tare ce se numeste Google si care iti da acces la tot felul de alte chestii, se chinuie si gasesc pana la urma o poza ce pare sa le serveasca interesele.

Acuma, problema e ca oamenilor nici prin cap nu le trece ca tot ce se gaseste pe internet nu este moca, dimpotriva. Asa ca iau poza fara sa clipeasca si o pun in articol. Mai mult, articolul a fost preluat de catre un agregator de stiri si se pare ca poza lui Riri, posesoarea de drept, e cam omniprezenta cel putin in online-ul romanesc.

Intr-un fel este de inteles -- internetul fiind inca un domeniu la inceput in Romania cei mai multi il iau si se comporta ca atare, probabil fara sa constientizeze ca pe internet se aplica aceleasi reguli ca in viata de zi cu zi, offline. Cu alte cuvinte, inainte de a folosi ceva de pe net trebuie sa vezi daca ai voie si in ce conditii.

Cazul este de urmarit, ma indoiesc ca pe cale legala Riri o sa aiba vreo sansa, luand in considerare reputatia naspa a sistemului de justitie din Romania (inertie, oameni vechi, "ce e aia internet", etc)

Asta insa nu inseamna ca ea nu trebuie sa isi apere dreptul de proprietate si de intimitate - cred ca asta este unul din primele cazuri ce ar putea servi ca bun exemplu local despre cum sa folosesti internetul in interes jurnalistic (orice jurnalist ar trebui sa fie trainuit la angajare despre asta -- dar de catre cine?! - e alta poveste)

Anyways - hai sa ajutam sa facem un pic de buzz pe tema asta.

Mai mult info: aici, aici sau aici (ambele in en), si aici

Altii care au scris:
retronew
alex
decoder

daca ati scris si voi sau stiti de altii, lasati un comentariu - thanks

update: Thomas picks up the story too, that's cool!

12 Comentarii

trebuie pur si simplu sa-i dea in judecata pe cei care i-au luat imaginea fara consimtamant. legislatia din romania apara dreptul la imagine.

Dragos,

Multumesc mult pentru articol, apreciez initiativa. As vrea totusi sa adaug o lamurire asupra faptului ca daca ajung sa-i dau in judecata, no o voi face pentru copyright, ci pentru defaimare. Avind in vedere ca nu eu am facut poza, nu cred ca am drepturi de autor, chiar daca am platit pentru ea si am o copie pe hartie foto. In schimb, exista o lege care te apara in cazurile in care se dovedeste ca ai fost pus in "lumina falsa", care in acest caz se adauga la defaimare. In orice caz, este inadmisibil ce au facut si ii voi face sa plateasca, cel putin cu o apologie publica.

... este faptul ca nu vorbim numai de un articol de pe net. Poza a fost pe prima pagina a editiei tiparite si care se gaseste probabil in sute de locuinte si standuri de ziare. Aici poti sa vezi PDF-ul cu prima pagina a ziarului.

O noua si minunata poveste din presa locala. Daca e ceva bun in povestea asta e ca incepe lumea sa faca putina galagie. Ziarul local la care am lucrat o vara in 2000 ilustra niste rafuieli dintre tigani cu poze cu refugiati sud americani. O poza facuta pentru dbrom a aparut intr-un ziar bucurestean fara nici cea mai mica idee de atribuire. Ca s anu mai vorbim de modul in care se ridica texte...

Cel mai frustrant e faptul ca multi dintre oamenii care fac asta nu sunt neaparat rau intentionati, ci lipsiti de orice cunostiinte elementare de cum folosesti o informatie, o fotografie etc. Profesionalismul mediatic romanesc--numai de bine...

Riri, imi pare rau ca a fost o fotografie personala.

Dupa cum scrisesem si in http://www.eduard.ro/2006/07/mass-media-romaneasca-despre.html , faptul ca au preluat fotografia e doar o parte a problemei. Lipsa lor de originalitate e evidenta (articolul preluat din Adevarul, si periat putin). Mai strigatoare mi se pare folosirea fotografiei lui Riri (refugiata politic, fugind de securitate) pentru a ilustra - culmea un articol despre pionierii racolati de securitate.

s-a mai dus pe niste bloguri.

riri, eu sper sa ii dai in judecata si sa le iei inclusiv curentu din fabrica. ca merita!

foarte trist :(
am scris si eu, sper sa se mai scrie. Nu ştiu ce altceva putem face noi, dar să trîmbiţăm sigur putem. Şi poate cine ştie...

ziarul cred ca se bucura in momentul asta de ceva publicitate, negativa e adevarat dar publicitate.

iar eu sper ca Riri sa ii dea in judecata nu pentru copyright infrigement ci mai degraba pentru lezarea imaginii personale.

insa despre etica si morala in presa romana (si nu numai) se poate vorbiiii.... hat, de aici pana in panzele albe.

Apropos de "justitia romana care nu stie ce e internetul"... exista CEDO. Iar asta este, parerea mea, un exemplu de incalcare a drepturilor omului. Cred ca s-ar incadra aici:

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 26 - Viata intima, familiala si privata
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.

si eu, pe roflpops!

http://roflpops.com/2006/07/23/how-safe-is-social-networking/

Are cineva screenshots cu articolele din BZA şi/sau paginile în care Riri vorbeşte despre asta? Pentru că blogul ei văd că a dispărut iar bza.ro a scos (într-un final) poza. Şi prefer să ofer dovezi cînd scriu despre ceva.

Skippy, serverul meu are o problema cu baza de date si astept sa fie reparata. Blogul meu nu a disparut, ci este inaccesibil pentru moment. In schimb poti sa vezi screenshot-ul aici :
http://www.flickr.com/photos/stillmemory/194061700/

CAPTCHA