Gone fishing

Aseara la netoo au fost discutii si discutii din care s-a profilat a-nu-stiu-cata-oara foarte clar problema de intelegere castig de bani versus a merita niste bani versus a fi in contextul actual al cererii de online advertising si a nevoii advertiserilor de la noi. A fost misto si informal cu discutii aparent in contradictoriu dar constructive din care insa s-au desprins patru lucruri mari si late ce constituie niste puncte de pornire bune pentru intalniri ulterioare:

1. 2-300 de euro pe luna pentru un blogger este prea putin (Bobby)
2. hai sa ne focusam mai putin pe bani si mai mult pe a crea vizibilitate mai mare si a atrage cat mai multi oameni care sa blogheze - in momentul asta blogurile ca numar si vizibilitate inseamna sub 3-4% dpdv al CPM-ului in online punct ro (subsemnatu')
3. facem firma sau asociatie non profit care sa reprezinte interesele a mai multor bloguri (Razvan, Bogdan sau Bobby) - e nevoie de o voce care sa reprezinte interesele pentru o mai buna putere de negociere (Cristi P)
4. un nou studiu cantitativ poate este inca prea devreme insa putem sa il pregatim mai bine pentru la inceputul anului (Alin, Cristi M, Carmen)

Unii s-au aratat sceptici in privinta unor interese comune reprezentate de catre o singura voce/firma datoritatendintei istorice unor brokeri online de a lua 20%+ parte leului. Poate ca da, poate ca nu, raspunsul este depinde, exista tradeoffuri evident - primul este ca individual e mai greu sa vinzi. Dar nu imposibil, evident.

Problema cea mare aici vine din lipsa de omogeneitate a audientei (i.e. unii sunt cititi de copii, altii de oameni mari, etc) si de fapt de asta zicea si Radu I acum o luna ca nu o sa mearga Blogvertising - suma de CPM-uri inseamna si un amalgam de continut (sau audienta) premium cu un continut mainstream sau mai jos.

Mai trebuie adaugate si salutate chiar prezenta si sprijinul ale lui Cristi P si Razvan V, care, desi nu au nimic de castigat din asta, au incercat sa explice cum functioneaza treburile si cum gandesc oamenii de partea cealalta, unde sunt banii, la advertiseri.

Am pus poze aici, nu toate din pacate, la rugamintea unuia dintre cei prezenti de a fi cenzurat probabil ca sa nu sara fetele pe el cand iese pe strada. :) Alte poze aici.

2 Comentarii

Am zis ca 100E sunt putini bani :)

200-300E nu sunt putini, dar sunt putini bloggeri care i-ar putea castiga in Romania, avand in vedere costul scazut al reclamei si bugetele mici.

ma rog, nu are rost sa intram in nuantze, cand vine vorba despre bani din bloguri in romania sunt de acord cu tine doar cu 2-3000 salariu pentru a scrie este deocamdata utopie la noi.

paradoxal, ceea ce cred ca nu intelege multa lume este ca acolo unde sunt venituri sunt si costuri -- iar costurile de a bloga tind marginal catre zero. iar bloggeri profesionisti nu exista decat intr-un singur loc in piata romaneasca, din cate stiu eu, dar nu pot sa le spui asa pentru ca nu poti marketa. deocamdata.

CAPTCHA