We're kind of back in 1915 on the web

4 Comentarii

De ce pare că e un lucru rău?
1) google e un search engine. E optimizat pentru ceea ce ești tu interesat să afli. E super. Dacă eu sunt interesat de Egypt travel, atunci o să caut Egypt travel.
2) Zuckerberg are dreptate. The squirrel IS more important.
3) Faptul că tipul e un 'liberal progressist' (read marxist) se simte. Tocmai îmi spune că vrea ca google să nu mă ajute să găsesc ce mă interesează, ci că în spiritul egalității ar trebui să îmi vină și ceea ce urmărește el. No thank you. I don't watch garbage, don't give me garbage. Pentru unii informațiile despre călătorii sunt garbage, pentru alții știrile sunt garbage. Google e atît de bun TOCMAI pentru că e o experiență personalizată.
Să nu uităm că google sau facebook sunt unelte. Ele pot fi configurate să dea ceea ce căutăm de la ele. Impunerea ca ele să respecte ideologii politice (așa cum dorește tipul ăsta) este hilară.
(ah, he can always log off google, btw :) )

Dorin, tipul intelege nevoia de a primi customizat, si ce beneficiu important e. Ideea e sa ai si tu control ca user, algoritmii aia de customizare sa fie transparenti si, de ce nu, sa ai libertatea de a inchide acest filtru. Poate vrei sa vezi si partea cealalta, cea nefiltrata... daca eu sunt liberala si afla google ca sunt liberala nu vreau sa ma priveze de informatiile de la conservatori. Si cand decide sa o faca, as vrea macar sa ma intrebe daca asta imi doresc... sa imi dea optiuni! libertatea si liberul arbitru merg mana in mana cu transparenta.

si eu cred ca are dreptate tipul asta.

Inclusiv logged off in google, primesc rezultate diferite si asta ma enerveaza -- prefer sa am drept de optiune decat sa ma limiteze google la niste rezultate geografice doar pentru ca detecteaza automat ca sunt dintr-o anume tara.

problema de fond este ca ei, ca ingineri, vor sa scaleze algoritmic o experienta personalizata. iar asta o fac limitand optiuni si implicit presupundand ca ce iti dau ei e mai bun decat ce ar alege un human. which is in principiu wrong :-)

Google is your friend, dacă știi să-l folosești. Vrei să primești mesajul conservator? Cauți 'conservative news'. Google spune că tu toată ziua cauți opinii gen Huffington Post, deci nici nu te mai obosește cu așa ceva. Google acceptă un lucru despre tine: ești o persoană cu niște obiceiuri. Does that make you a bad person? Yes, we all are, but we have to live with that. Google is here to serve our fetishes.
Google doar spune 'dacă vrei pe bune știri de la conservatori, atunci caută explicit pentru asta'. Dacă tu cauți 'Barack is God' vrei să ajungi pe Huff, nu pe MRC la premiul Obamagasm. That's the problem. Google knows, this guys knows too, doar că îl deranjează.
Și evident că facebook i-a filtrat conținutul. Dar i-a filtrat conținutul construit special pentru el - again, a habitual profile - și dacă omul se duce la Most Recent o să le vadă în ordine pe toate. Conservatori sau neconservatori. Tot ce a făcut tipul ăsta e să zică 'dudes, eu aveam niște prieteni conservatori de palmares, da' de fapt nu îi citeam, și nici nu dădeam doi lei pe opiniile lor'.
Îmi place filtrarea pe care o face google. De exemplu dacă lucrez cu un anumit framework la un moment dat nu mai trebuie să-i zic numele framework-ului - a ținut el minte pentru mine. Și perioada de învățare e scurtă - caut de vreo cîteva ori cu numele framework-ului și gata.
So, sorry, guys, dar în realitate vreți să reacționeze google cum o face :) Prima pagină de căutări e mult mai relevantă, și google știe că nu o să căutați mai departe. Dacă google face unui om un portret de care nu e mîndru nu înseamnă că google nu are dreptate :)

CAPTCHA