despre asazisa revolutie

E departe de a fi o revolutie, e mai degraba o mascarada pusa la cale prin intermediul televiziunilor. De altfel, ati remarcat ca toata actiunea se intampla intre orele 19 si 23, adica exact atunci cand e prime time la televiziuni? Fara televiziuni, impactul ar fi cu mult mai mic, cred.

Este o miscare foarte-foarte fragmentata, fara nici un scop precis. Nimeni nu stie ce vrea in mod concret, iar cam singura scandare relativ comuna de Jos Basescu este o cerere puerila, fara nici un fel de logica si fara finalitate. (am mai auzit vrem taxe mai mici, vreau sa nu mai platesc rata la banca, sau taxa auto, vreau bun simt samd)

Sunt semne de conotatii politice destul de clare, impresia mea este ca sunt multi oameni manipulati sau chiar platiti sa fie acolo. Insa, pe langa cei mai multi care par ca sunt luati dintr-un slide de vanzari cu profilul audientei Antene/OTV/Realitatea, in seara asta am intalnit si auzit si pareri de la oameni de bun simt.

In principiu cred ca sunt idealisti care, la fel, nu au neaparat un scop precis ci mai degraba vor sa atraga atentia ca nu toti romanii sunt prosti si ca cei mai multi nu iau de buna propaganda si manipularile transmise prin presa. Ceea ce este mai important decat a mormai in barba ta ca da, stiu ca e un mediu de cacat dar mie mi-e bine sau ca de fapt lucrurile o sa se rezolve darwinian, de la sine si fara implicare directa.

Poate similar cu OWS, sunt oameni care vor sa atraga atentia, ("am iesit sa aratam ca nu toti suntem prosti, asa cum ne iau ei") si cumva exasperati de societatea in care trebuie sa traim cu totii. Si la fel, acesti putini idealisti care vor sa atraga atentia si striga generic jos Basescu sunt la fel de constienti ca 1. nu exista o solutie concreta pentru demisia lui Basescu si 2. daca, sub o forma sau alta, Ponta sau Antonescu o sa ajunga la putere, situatia o sa fie mult mai imputita decat este azi. Pentru ca, citez, aia sunt cu mult mai dobitoci decat cei care sunt azi in guvern sau Basexu. A da, si 3. de fapt buba cea mare este in Parlament.

Un lucru care mi-a placut a fost lipsa de incrancenare - oamenii cu care am vorbit zambeau, glumeau, erau veseli si departe de a fi incrancenati sau cu cutitul la os. Erau lucizi si faceau haz de necaz, inclusiv cu jandarmii si politistii - de aia cred ca presa manipuleaza destul de grosolan si nu are credibilitate.

In sfarsit, chiar daca ma indoiesc ca va fi un rezultat concret si usor cuantificabil in urma acestor manifestari, cred ca cei din politica au primit un semnal clar ca romanii nu sunt prosti si este posibil sa apara un sentiment de responsabilizare. Greu de crezut luand in calcul sistemul si combinatiile deja osificate de 20 de ani insa nu imposibil.

Altfel, la remarca mea catre niste prieteni ca e cam plin de dubiosi prin piata, mi s-a raspuns natural si pe buna dreptate dar asta e Romania, Dragos.

5 Comentarii

Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este cat de prosti sunt romanii, ce memorie scurta au, lipsa de viziune in viitor, lipsa unei analize anterior a lua o decizie.
Cum poti sa fii asa de prost sa crezi tot ce spune o televiziune sau altii.
De exemplu era unul dat la TV ca el protesteaza impotriva lui Basescu pentru ca se opune confiscarii averilor celor care au furat, cand in realitate el a fost cel care doreste sa elimine din consitutie paragraful care blocheaza asta, din pacate chiar daca doar prostia, cel care e prost nu stie de fapt de ce il doare

Am fost și eu 'la revoluție' în Brașov - acolo manipulările erau clare - am și eu un fel de 'videoreportaj'. Mi-e clar că exista oameni supărați, nemulțumiți, dar mi-e și mai clar că ăia cu gura mare sunt de fapt manipulatori.

Trecand rapid peste tot ce spui tu - da, e normal sa incerce sa capitalizeze pe seama valului. Da, televeziunile sunt bune de ignorat, cel putin pentru mine.

Da, nu e revolutie, e chiar jignitor sa folosim termenul asta cand de-abia am avut una foarte nasola acu 22 de ani. Da, e plin de dubiosi, si da, suntem. Eu nu-mi fac iluzii nicicand pentru ca merg cu tramvaiul zilnic. Dubios este un understatement. Si oricum, aplicarea etichetei de "dubios" e subiectiva, dar nu conteaza.

Eu imi explic "Jos Basescu" ca fiind un strigat simbol: nu e despre Traian, cel cu combinatiile cu flota, ci despre Traian cel presedinte care are o functie care teoretic vine cu o anume responsabilitate (paranteza - cred ca d-asta se propune acum ceva destul de hilar de genul monarhie constitutionala, pentru increderea in niste simboluri, stiu, suna abstract).

Banuiesc, din ce ai scris, ca n-ai fost pe-acolo, asa ca te rog sa treci prin Piata si sa vezi dubiosii cu ochii tai. Este cel putin interesant sociologic, pe langa insemnatatea pe care "miscarea" o poate lasa pentru viitori alesi, "sperietoare politica". Marti seara "galeria" s-a unit cumva miraculos cu grupul oengist la fantana la TNb, mai ales in sloganuri de tipul PDL si USL aceeasi mizerie, iar asta nu imi miroase deloc a manipulare. De-abia de-acum devine interesant.

@cosmin - am fost acolo si nu doar o seara, stiu exact despre ce vorbesc

CAPTCHA